Schimbări în carieră

Un nou an se apropie și pentru mulți este o ocazie să se gândească la locul de muncă sau la cariera lor. Ce să faceți pe viitor? Efectuați sau nu o schimbare? Există vreun risc pentru o schimbare imprevizibilă? Și așa mai departe.

Discut adesea cu tineri sau cu mai puțini tineri despre afaceri, economie sau pur și simplu despre job. Este inevitabil și destul de normal să observi în întrebările lor directe sau în spatele altor comentarii, un interes legitim în ceea ce privește reușita și construirea unei cariere ca angajat. Răspunsul meu scurt ar putea fi că dacă cineva se simte fericit la locul de muncă și prevede o situație asemănătoare în viitor, se poate spune că aceasta este o carieră de succes sau cel puțin un loc de muncă bun! Cu toate acestea, de obicei, nu scap atât de ușor și trebuie să mă gândesc mai mult la răspunsul meu.

Cheia este identificarea oportunităților de carieră, adaptarea la schimbări și luarea deciziilor corecte. Și respectând întotdeauna contractul de lucru curent!

Să presupunem că sunteți mulțumiți de locul de muncă. Poate că este bine plătit, aduce și alte satisfacții, te simți motivat, etc. Dar asta s-ar putea schimba – poate că afacerea nu mai merge bine și sunt luate în considerare concedieri, sau vine un nou manager și vrea să schimbe totul, sau pur și simplu te plictisești si vrei sa faci ceva diferit. Prin urmare, încercați să aveți întotdeauna alte opțiuni, cel puțin una. Dacă trebuie să plecați, există deja o oportunitate. Deci nu spuneți nu la toate invitațiile la interviuri! Interviurile sunt ocazii extraordinare pentru evaluarea valorii tale de piață, mai întâi de toate… de către tine însuți!

După doi sau trei ani în aceeași poziție, încep să apară probleme. Aceeași rutină, mai puțin entuziasm sau interes, apar noi provocări sau competitori și nu vă mai simțiți bine. Poate că atunci e timpul să faci altceva, să ai un nou rol. Cu cât amâni mai mult o schimbare, cu atât este mai dificil să faci asta în cel mai bun mod. Puteți schimba pozițiile în cadrul aceleiași companii sau să schimbați compania. Cele mai bune sunt promoțiile, dar nu ignorați nici mutările laterale, acestea pot să deschidă noi oportunități care nu sunt încă vizibile. Și nu uitați - creșterile mai mari de salariu se întâmplă adesea când schimbi compania!

Toate cele de mai sus recomandă un alt comportament - nu vă opriți niciodată din învățat! Fie că vă reîmprospătați sau îmbunătățiți cunoștințele actuale, fie vă pregătiți pentru o poziție de conducere, fie pur și simplu doriți să vă lărgiți orizonturile, toate acestea înseamnă că trebuie să învățați. Există și un alt motiv pentru care trebuie să faceți acest lucru - concurenții dumneavoastră. Ei sunt vigilenți, urmărind la rândul lor oportunitățile. Cum să te protejezi împotriva acestei amenințări? Cel mai bine este prin ridicarea continuă a ștachetei, devenind mai buni în ceea ce faceți.

Uneori trebuie să-ți schimbi chiar și profesia! De fapt, acest lucru se întâmplă, în mod voluntar sau nu, mult mai des decât credeți, așa că fiți pregătiți! Dacă nu doriți să faceți o schimbare radicală, puteți să încercați roluri similare. De obicei, funcționează deoarece experiența anterioară poate fi de mare ajutor.

Există circumstanțe care determină o schimbare profesională radicală - acestea sunt de cele mai multe ori cauzate de factori externi. Cu toate acestea, trebuie să acceptați și să vă adaptați, cu cât mai repede cu atât mai bine, și să începeți cu ceva nou. Din nou, alte cunoștințe, în afară de cele legate de rolul dumneavoastră actual, ar putea fi foarte utile.

Sfârșitul anului este un moment bun pentru a trage o linie și a verifica rezultatele. Analizați, setați sau resetați obiectivele și luați deciziile corecte, care să fie semnificative si realizabile.

Nu vă fie teamă de schimbări, luați-le ca oportunități. O carieră bună și interesantă înseamnă și necesită multe schimbări!

*Versiunea în română a articolului "Managing career changes''.